Photos by:
Karl-Tövåsens levande Fäbod

Karl-Tövåsens levande Fäbod

Hjärtligt välkommen till Karl-Tövåsens levande Fäbod!

About Us

Hjärtligt välkommen till Karl-Tövåsens levande Fäbod!
Ta chansen och upplev en utav de sista riktigt, levande fäbodarna. Med anor från 1600-talet. En bit kulturhistoria med kor som betar fritt i skogen och vars mjölk vi med uråldriga mathantverkstraditioner tillverkar våra mejeriprodukter med, som finns till försäljning efter tillgång. På fäboden finns även hästar, kalvar, grisar, höns, kaniner med mera. Här kan man njuta av en kopp äkta kokkaffe av vatten från egen källa. Till kaffet kan vi erbjuda till exempel en fäbodsmörgås med hemkärnat smör och småost med mera.

Vi erbjuder visning av fäboden två gånger per dag som ingår i entrén, kl. 12.30 och 15.00.

De flesta dagarna ges även möjlighet att se hur vi kärnar smör och kokar messmör.

För att besöka oss betalas en entré på plats. Som kvitto får ni en metallknapp som sedan ger er möjlighet att besöka oss hur många gånger som helst resten utav säsongen.

Entré: Vuxna 100 kr och barn 2–15 år 60 kr.

available

 • Coffee
 • Guided Tours
 • Shop
 • Workshops

info+

En mycket gammal fäbod
I 1663–64 års fäbodinventering står sex gårdar från Vikarbyn som brukare på Karl-Tövåsens fäbod. Exakt hur gammal fäboden är vet man inte, men man vet att den varit i bruk varje sommar utan uppehåll sedan 1663, då den första gången nämns i skrift.

Den 10 juni, Svantedagen, var enligt tradition buffringsdag, då man flyttade djur och proviant för en lång tid. Datum och tid bestämdes gemensamt eftersom ingen fick komma åt det saftiga betet före någon annan. I en kreaturslängd från 1830 kan man läsa att det var 26 gårdar, som nyttjade Karl-Tövåsens fäbod enligt följande: Tjugo gårdar i Vikarbyn hade med sig 83 kor, 16 hästar, och 291 får och getter. Från sex gårdar i Röjeråsen, Stumsnäs, Västbjörka och Öja kom 18 kor, 5 hästar och 72 får och getter, Sammanlagt fick 101 kor, 21 hästar och 363 får och getter sitt bete på skogen.

Fäbodens namn har stavats lite olika genom århundradena som Kall-Töfåsen, Kall-Täffåsen, Kal-Töfåsen, Carl-Töfåsen och Karl-Tövåsen. Namnet Kall tros vara berget, som ligger sydväst om vallen. Berget är ett Kallberg, ett berg där man i forna tider tände en vårdkase för att varna befolkningen för krig och ofärd. På rättviksmål betyder kall något som man rest upp. Namnet Carl eller Karl är daterat senare och tros vara ett skrivfel sedan storskiftet på 1830-talet.

Många byggnader har försvunnit genom åren. Går man runt på fäboden ser man rester av både stugor, fjus (ladugårdar) och källare.

En stuga som fortfarande finns kvar är ”Budstugu” Den användes förr som stuga åt ”lekunur”-vallkullorna, som var anställda att sköta djuren och tillverka produkter av mjölken. I stugan fanns två öppna eldstäder, den ena för ystningsgrytan och den andra för messmörsgrytan. Stugan tros vara från sent 1600-tal och används idag som kaffestuga.

Fäbodbrukare
Idag är det familjen Gumuns, som driver Karl-Tövåsens fäbod. Familjen övertog driften 2006.

Tin kom första gången till fäboden sommaren 1992 för att hjälpa Gunnar och Ingrid Sandh med fäboddriften. Tin kom tillbaka många somrar efter det. När Ingrid och Gunnar Sandh lämnade över ansvaret för fäboden till familjen Gumuns hade dom verkat där i 35 år. Fäboden har ingen elektricitet, därför finns ett dieseldrivet elverk för mjölkmaskinerna. Däremot finns rinnande vatten, som kommer från en källa 200 meter ovanför fäboden. Höjdskillnaden är så pass stor, att självtryck uppstår, något som ger rinnande vatten. Det är en säker källa, som aldrig sinat och det är tur det, det går åt många liter vatten på fäboden.

På väg till fäboden möts man av skyltar, som varnar för kor på vägen. Man får räkna med att att möta en del av gårdens djur vandrandes efter vägen. Kor, hästar och får går dagtid lösa i skogen och söker sin föda och de hävdar att vägen är deras. Övriga djur grisar kalvar och höns är instängda i hagar runt fäboden. Men nattetid stängs alla djur i ladugårdar och stall. Det är för att skydda dem från rovdjur som björn och varg, som kan skada dem eller skrämma iväg dem långa sträckor. Björnen har funnits runt fäboden i långa tider, men hotet från vargen är av nyare datum och spåren förskräcka. I granngården, Gälsgården, har man under de tre senaste åren mist flera av sina får till vargen. Det är en orsak till oro.

Contact

Address

Vikarbyn, Sweden

GPS

60.97635 - 15.05152

Telephone

QR Code
Not Available
Today's work schedule is not available
 • Monday

  N/A

 • Tuesday

  N/A

 • Wednesday

  Open 24h

 • Thursday

  N/A

 • Friday

  N/A

 • Saturday

  N/A

 • Sunday

  N/A

 • 13 Nov 2022 17:31 local time

We use cookies to improve your browsing experience and analyze site traffic.
By continuing to use this site, you agree to this cookie usage.