Dalarna

Idre Fjäll – Historia

Vår historia ‘Det kommunala vansinnet’

Photos by:

Idre Fjäll

Our Story

Det kommunala vansinnet

Allt började år 1965, när lokala eldsjälar bestämde sig för att få den alltmer avfolkade byn Idre på fötter igen. De övertygade Idre kommun att bilda en stiftelse tillsammans med Friluftsfrämjandet och sen var planerna igång. Idén att starta en skidanläggning på det angränsande fjället Gränjesvålen kallades “det kommunala vansinnet” av en skeptisk omgivning, men skulle visa sig bli en tvättäkta framgångssaga. Från det första spadtaget år 1967 till idag har Idre Fjäll vuxit till en av den svenska fjällvärldens mest uppskattade anläggningar. Vi har en rad utmärkelser på meritlistan, bland annat som årets skidanläggning 2016/17.

info+

HISTORIA Några viktiga årtal

1965- Dåvarande Idre kommun bildar stiftelse med Friluftsfrämjandet med syfte att skapa arbete och liv i bygden och uppmuntra till ett aktivt friluftsliv. 1968- Invigdes Gränjesvålens Friluftsanläggningar (nu Idre Fjäll) med två liftar, två kaffestugor och 20 uthyrningsstugor under byggnad. 1971 -Öppnade vi det första Värdshuset med utomhuspool, barnpool och minigolfbana. 1979- Byggde vi fjällvärldens första snökanonanläggning och genomslaget blev enormt! Under samma år byggdes livsmedelshallen och en 25 m utomhuspool.


Blött, brant och byggboom 1985 – Vi blev äntligen med en genuin fäbod, med djur och kultur som blivit väldigt uppskattade bland sommargäster, särskilt de minsta! 1986-87 – Sporthallen och inomhusbadet fick ett uppskattat äventyrsbad. Även boendet byggs ut i rask takt. 1995 – Eldsjälarna och vår första värdpar, Inga-Lill och Ingemar Axelsson, lämnar över chefsskapet efter 28 fantastiska år. 1997 – Byggs fler nya liftar och Chocken öppnar, Sveriges brantaste preparerade nedfart med 46° lutning. Chocken medger farter över 200 km.


Pillan, pister och Aske

1999 – Aske föds! Dessutom byggs 50 rymliga lägenheter ovanför Sporthallen. 2003 – Dählie har flyttat in i sin hytte och Pernilla Wiberg inviger det nya fjällhotellet, som hon deläger. Väst-6:an, ser dagens ljus och Idre Fjäll firar 35 år med massor av roliga nyheter. 2008 – En ny 6-stolslift byggs i Nord. Den startar längre ner och går ända till fjällets topp. Ett nytt elbelyst längspår på 7,5 km ersätter det gamla. 2011 – Enskilt största investeringen på 75,4 miljoner, var nya Ost med utveckling av lift, backar, snösystem, och vår fina topprestaurang. 2015 – Installeras den första laddstolpen för elbilar och skidstadion byggs om. Idre Fjäll blir en av få anläggningar som kan arrangera skiathlon tävlingar. Idre Fjäll når också FIS standard i slalom alpint för herrar. Och den ljusnande framtid är vår 2016/2017- Idre Fjäll utses till Årets skidanläggning vid SLAO:s årsstämma 2018 – Idre Fjäll fyller 50 år och firar stort genom att erbjuda boende för 50kr/natten och mat för samma pris under sista säsongsveckan. Om fjället var fullt? Jajemen! Andreas Starenhed tar över som VD, cyklingen exploderar som sommarprodukt och vår cykelsatsning bär frukt! 2019 – gör vi en rejäl insats för framtiden! Ett av de största projekten i fjällets historia sjösätts, när vi byter bokningssystem och samtidigt lanserar en helt ny webbplats och onlinebokning. Vi lanserar också ett uppdaterat matkoncept med hållbarhet & kvalitet som ledstjärnor. Vi öppnar två helt nya restauranger och gör en storsatsning på nöjessidan. Nya cykelleder byggs för sommaren 2020. Framtiden? Den ser vi fram emot med vår nya grund! Vi satsar på att skapa ett hållbart Idre Fjäll, som fortsätter ge våra gäster oförglömliga fjällupplevelser med samma glada bemötande.

STORY PLACE

Address
Idre Fjäll, 790 91 Idre, Zweden
GPS

61.8883877

12.8283763

STORY by

Company

Idre Fjäll

Follow Us

More Swedish Stories

Want to share your story?